OPPLEVELSER PÅ TOLERANSETUR I NORGE!

Ute på utstillinger.

Vi har besøkt museum både på Rjukan og Oslo denne uka. Der lærte vi om ting som skjedde under andre verdenskrig både for jødene og norske soldater under tungtvannsaksjonen.

Tekst: Hazhir Abbasi, Elise Mathiassen Selås og Lena Laugerud-Enger, 10.trinn
Foto: Hazhir Abbasi, Lena Laugerud-Enger, 10.trinn og Torunn Nordgård.

Rjukanturen var veldig spennende! På Mandag kjørte vi fra skolen til museet Vemork på Rjukan. Der lærte vi om historien til tungtvann og hva som var spesielt med det under krigen.

Vemork

Vi så på forskjellige utstillinger i museumet. Det var et rom med mange filmutklipp, med utstillinger i bakgrunnen. Vi hørte på 4 forskjellige historier der. Historiene handlet om tungtvann og hva som skjedde med nordmenn under krigen. Vi så også masse forskjellige bilder av tungtvannet som var på Vemork samtidig som vi lærte om hva som skjedde. Historien som er der er veldig spennende å høre på. Du får høre hvordan norske soldater klarte å stoppe de tyske for å ta tungtvannet.

Dette ble brukt til tungtvannproduksjon.

Rjukan er spesielt, fordi Hitler tenkte å lage atombombe med det tungtvannet. Hvis han hadde gjort det, kunne den andre verdenskrig gå en helt annen vei.

På Tirsdag møtte opp på skolen og dro innover til Oslo litt før klokken var ni. Vi kjørte fra Skrim Ungdomsskole og første stopp på veien var Liertoppen kjøpesenter. Vi spiste på MC´Donalds. Etter det så hadde vi litt tid til å shoppe. Vi gikk rundt og bare koste oss.

Ca klokken halv tolv, gikk turen videre inn mot Oslo. Vi skulle på Holocaust museumet på Bygdøy. I bilen på vei til museumet hørte vi på musikk og hadde det gøy. Etter en halvtimes tid var vi framme. På museet i Oslo var det mye spennende.

Vi fikk et opppdrag da vi kom. Oppdraget var å finne en gjenstand hver i utstillingen. Vi fikk ett bilde og noen spørsmål til bildet av gjenstanden. Disse spørsmålene skulle vi svare på. Et av bildene var av «fluktsekken».

Vi lærte at Fluktsekken ble brukt av en som het Hans Christen Mamen. Han brukte denne sekken til å bære små barn som måtte flykte over grensen til Sverige. De fleste var imot å flytte små barn fordi de bråkte så mye. Det Hans gjorde for å holde de stille var å fortelle dem at de ikke måtte skremme vekk fuglene. vis de lagde en minste lyd så ville fuglene fly vekk.

Vi så mange ting fra jødeforfølgelsen f.eks en fangedrakt, flukt-sekk osv. Det var veldig lærerikt å være der siden vi fikk lære om hvordan jødene hadde det under krigen, spesielt de norske. Vi fikk blandet annet vite mer om hvordan de ble fraktet fra Norge med transportskipet, SS Donau. Vi fikk også se en hel haug med navn på folk som ble drept. Disse navnene stod på alle veggene i ett rom.

Her er noen av navnene på jødene som ble vist i ett av rommene.

Begge turenene var spennende og vi er glad for at vi fikk lære og se mye disse to dagene.