MARKEN KOMMER TIL BYEN!

I dag åpner Kongsbergmarken. Dette er en dag både store og små har gledet seg til!

Tekst: Thea Næss, 10. trinn
Foto: 3600.no

Kongsbergmarken er en gammel tradisjon, og holdes den siste uken i februar hvert år. Tradisjonen er fra den første halvdelen av 1600-tallet, nesten like gammel som byen vår. I begynnelsen var konseptet at bøndene tok med varene sine til torget og solgte og byttet dem der. Etter hvert utviklet det seg til noe som kan ligne en liten folkefest.

De fleste tenker på tivoli og karuseller når de hører ordet «marken», men det finnes også andre ting å gjøre. På Bergverksmuseet er det utstilling og salg av alt fra klokker til bunader. Det er også et stort mattelt, der du kan få kjøpt mye godt å spise. I tillegg til dette er det også mange fine boder rundt i gatene. Der finnes det mange fristelser for alle og en hver. Om det er votter, caps eller en fancy parykk du trenger, finner du det nok på Kongsbergmarken.

Det marken nok er mest kjent for er karuseller, sukkerspinn, smultringer og «Bommen-pølse». De fleste barn og unge drar på marken for å kjøre karuseller og spise sukkerspinn. Folk i alle aldre lar seg som regel friste av nystekte smultringer og en grillet wienerpølse med stekt løk, altså ei «Bommen-pølse».

Alt i alt er marken et flott arrangement som får folk ut i byens gater. Om det er for å kjøpe nye votter, spekepølser eller kjøre karusell har ikke så mye å si, for marken en happening for alle.