SNART ER DET SØKEFRIST!

Inngang til Tinius Olsen, Kongsberg videregående skole

Det er februar og vi er i siste innspurt før elevene på 10.trinn søke på videregående. Fristen er 1.mars, og mange må begynne å bestemme seg for hvilken linje de vil søke på. Fra åttende klasse, til nå, har elevene forberedt seg til å søke.

Tekst og foto: Tula H.S Ringstad

Det er mange linjer å velge mellom. Det er bra for da kan alle holde på med noe de er interessert i. Her i Kongsberg har vi linjene bygg- og anleggsteknikk, design og håndverk, elektro, helse og oppvekst, idrett, international baccalaureate (IB), musikk, dans og drama, naturbruk, restaurant og matfag, service og samferdsel, studiespesialisering, og teknikk og industriell produksjon (TIP).

I åttendeklasse gjorde de ikke så mye for å forberede seg til å søke, men de hadde en jobbdag. På jobbdagen ble de med en voksen på jobb og skygget dem, så de fikk se hvordan en arbeidsdag i den jobben så ut.

I niendeklasse var de på en messe som heter yrkesmessa, og jobbet et sted i en uke. Yrkesmessa er en messe på Actic i Kongsberg hvor mange yrker har sin egen stand. De som står i standene kan gi informasjon om yrkene til elevene slik at elevene kan bli sikrere på hva de vil bli. En jobbuke er en uke hvor elevene jobber på et valgfritt sted i en uke for å se hvordan en arbeidsdag der ser ut. Noen jobbet på restaurant mens andre jobbet på frisørsalong. De måtte spørre et arbeidssted selv, om de kunne få lov å jobbe der i arbeidsuka.

Gjennom hele ungdomsskolen har de hatt utdanningsvalgtimer hvor de har gjort en rekke oppgaver som har med utdanning å gjøre, og har samlet informasjon on ulike linjer de har vært interessert i. Hver elev har også hatt egne samtaler på tomannshånd med rådgiveren Pernille som har gitt dem råd, og hjulpet dem å finne ut hva som passer for dem, og for det de vil utdanne seg til. I tillegg har elevene nå i høst hatt praksisdager hvor de har besøkt to linjer på videregående, der de har sett hva slags timer de har.

Jeg har spurt fire elever fra 10.trinn om de har søkt, og om hva de har søkt på. Dette er hva de sa

Frida Kjeller

Frida Kjeller

Jeg har søkt på St. Halvor på dans og drama, for i Kongsberg har de ikke det tilbudet jeg trenger. Det er ikke like mye dans på den linja i Kongsberg.

 

 

 

Vilde Jensen

Vilde Jensen

Jeg har søkt på helse og oppvekst. Jeg søkte på den linja fordi jeg synes det virker interessant og liker å jobbe med mennesker.

 

 

 

Vilma Ruud

Vilma Ruud

Jeg har søkt, musikk, dans og drama, fordi den har studiespesialiserende og jeg er interessert i musikk. Jeg synes det er viktig å få studiekompetanse, men også å holde på med noe jeg er interessert i.

 

 

Aleksander Friborg

Aleksander Fribrog

Jeg har søkt på service og samferdsel. Det er den linja jeg vil gå på fordi der arbeider de med det jeg er interessert i.

 

 

 

Når fristen er forbi må alle ha søkt på hvilken linje de vil å gå. Etter det er det bare å vente og se hvor de kommer inn.