DAG 7 – SACHSENHAUSEN OG RAVENSBRÜCK

I dag startet hjemturen. Dette var også en dag mange gruet seg litt til. Vi dro tidlig fra hotellet og la i vei mot konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Etter en drøy times busstur ankom vi leiren. Været var ikke helt på vår side, dette ble en fuktig dag.

Reiseleder Bjørg informerte om historien rundt leiren, så gikk vi inn gjennom porten og begynte omvisningen i leiren. Vi var innom en fangebrakke, det spesielle fengselet inni leiren, en museumsavdeling, avrettingsstedet, krematoriet og et hus der det ble utført eksperimenter på fanger.

Besøket i Sachsenhausen ble avsluttet med en seremoni ved det norske minnesmerket. Her ble det lest dikt og lagt ned blomster, så var det ett minutts stillhet. 

Vi forlot Sachsenhausen og fortsatte mot kvinneleiren Ravensbrück. Underveis spiste vi varm lunsj før bussen tok oss med til det stedet der mange kvinner og barn døde. 

Været var fortsatt dystert, og på mange måter stod det til stemningen på stedet. Reiseleder Bjørg formidlet historier fra leiren og vi fikk et gripende inntrykk av det som skjedde der.

Etterpå gikk vi en runde i leiren der vi fikk sett steder der grusomheter ble begått. En elev og en lærer leste dikt før alle jentene fikk hver sin rose som skulle legges på vannet i en seremoni. Besøket i Ravensbrück ble avsluttet med en sterk opplevelse der jentene la roser på vannet og guttene deltok ved sin støttende tilstedeværelse. 

Det tok tid for en del elever å få samlet seg da vi var ferdige i Ravensbrück, mange var slitne og de hadde fått mange inntrykk underveis.

Nå er vi på vei mot Travemünde for å ta fergen over til Sverige.