DAG 7 : VI MÅ ALDRI GLEMME!

I dag har vi vært på to leirer, både Sachsenhausen og Ravensbrück. Det ble en tung dag for oss alle.

Som vanlig startet vi dagen med frokost på hotellet og deretter pakket vi oss ut for å gjøre oss klar til avreise. Mange trøtte ansikter å se på bussen og store mengder av elevene duppet vel litt av under temafilmen som ble vist på vei til vår første leir for dagen,  Sachsenhausen.

Inngangsporten til Sachsenhausen.

Vi ble guidet litt rundt i leiren, til bl.a der brakkene hadde vært, og restene av gasskammerne.

Gasskamrene.

Da det nærmet seg slutten hadde vi en liten minnestund foran Norges minnemerke hvor to av elevene hadde diktopplesning, samtidig som en annen la frem en bukett med blomster.

Blomsterbuketten.

Norges steintavle.

Etter dette tok vi veien videre til et spisested hvor vi fikk servert gris, poteter og salat. Når alle var forsynt, gikk vi tilbake til bussen og gjorde oss klare til neste leir, Kvinneleiren- Ravensbrück. Det første vi fikk beskjed om da vi hadde kommet frem til leiren, var at alle jentene skulle gå litt før for å motta roser som senere skulle brukes i en minneseremoni. Deretter gikk vi inn i et bygg hvor vi fikk gå fritt og få et mer innblikk i hvordan det var der i forhold til mat, kleskode og generelt forholdene som var der inne. Da vi gikk videre ut samlet guiden vår oss i en sirkel og delte sterke historier som traff mange. Det var ikke mange av de orginale byggene som stod igjen, ettersom nazistene hadde gjort alt de kunne for å skjule bevisene om at denne umenneskelige historien faktisk tok sted. Videre fortsatte vi mot en åpen plass hvor to av elevene leste et nydelig dikt, som igjen traff mange. Etter å ha samlet oss litt, gikk guttene først ned til vannet etterfulgt av jentene som stelte seg på rad foran guttene. Én etter én la hver av jentene rosen sin på vannet, og stod der en stund for å se rosene flyte innover mot land.

Blomster seremonien.

Det tok litt tid å samle seg etter dette, men vi brukte bussturen til å roe oss ned og samle alle tankene og inntrykkene. Bussen var ekstremt stille, noe som var uvanlig for 10. trinn. Fire timer senere var vi fremme ved fergen, og klare til å gå ombord. Ett lite problem var at ombordstigningen ikke var før om 2 timer, så vi fikk lov til å stikke en tur bortom bensinstasjonen like ved for å kjøpe litt snacks. Vi gikk ombord på båten ca.kl 21.00, og gikk rett til lugaren for å legge fra oss bagasjen, og deretter gå ned for å få servert burger og pommes frittes til sein middag. Klokken 23.00 var alle elevene inne på hver sin lugar, og slitne etter denne tunge dagen.