DAG 3: ONDSKAPENS DAG

Auschwitz ll Birkenau

Idag har vi hvert i Auschwitz l og Auschwitz ll Birkenau.

Tekst og foto: Tiril Tiller-Nesset, 10.trinn

Dagen startet kl 0530 med frokost. Så kjørte vi buss til Auschwitz l og imens vi kjørte buss fortalte guiden vår om en norsk jøde, Samuel Steinmann, som hadde overlevd konsentrasjonsleirene. Vi så også på filmen MS Donau, der han fortalte om turen til Auschwitz.

Vi kom til Auschwitz l kl 0800. De delte oss opp i grupper klassevis. Så fikk vi en guidet tur rund i leiren hvor vi så hvordan jødene bodde og klærne og tingene til de som døde i leiren. Vi fikk også gå inn og se i et gasskammer.

Auschwitz l

Etter dette gikk vi og spiste pizza og dessert.

Dagens lunsj.

Vakttårnet i Auschwitz ll Birkenau.

Så kjørte vi videre til Auschwitz ll Birkenau. Vi ble møtt av synet av det kjente vakttårnet. Vi hadde fortsatt samme guide. Vi startet runden med å se på brakkene de sov i, deretter sanitæranlegget deres. Etter dette fikk vi se og høre hvordan barna levde i leiren. Vi gikk også opp i det kjente vakttårnet, der kunne vi se utover mye av Auschwitz. I enden av leiren så vi på de sprengte gasskamrene og hørte om hva som skjedde der under 2. verdenskrig.

 

 

 

Til slutt mintes vi de norske jødene som ble drept. To elever leste ett dikt og en la ned en blomsterbukett etterfulgt av ett minutts stillhet.

Minnestund.

Da vi kom tilbake til bussen kjørte vi til stedet hvor vi tidligere på dagen hadde spist lunsj. Der holdt en norsk dame ett foredrag om at alle er like mye verdt. Etterpå fikk vi suppe til forrett og kylling med pommes frites. På bussen hjem hørte vi på musikk og alle sang med.

Vi hørte blant annet på «Take On Me» og «Elektrisk».

Vi avsluttet dagen med noen etterlengtede timer med shopping.