«HVERDAGSPROBLEMER» FØRER TIL HEFTIGE DISKUSJONER I REDAKSJONEN

Heftige diskusjoner

Aleksander og Ole

Vi i skrimposten-redaksjonen har snakket litt om hverdagsproblemer i det siste. Vi har innsett at de fleste av oss klager relativt mye, og spesielt nå som det snør mye og er kaldt. Det er veldig lett å påpeke de negative tingene i hverdagen, men hvor ille har vi det egentlig?

Tekst og foto: Thea Næss, 10. trinn

Det er kanskje litt mye skolearbeid og stress med prøver, men det finnes ungdommer andre steder som ikke får gå på skole i det hele tatt. Vi fryser kanskje litt, når vi går til skolen eller venter på bussen, men det finnes folk som ikke har noe sted å varme seg og ikke noe tak over hodet. Vi bor i et av verdens rikeste land, og har penger til mat og klær, og vi har til og med gratis skole.

Om det å sette ting i perspektiv ikke får deg til å se mer positivt på hverdagen, er det faktisk mulig å løse problemene sine. Jeg spurte Aleksander Friborg (elev i klasse 10A) om hva som var negativt med dagen hans.

«Det er en lang dag, og det er kaldt!» svarte han. Da jeg spurte hva han kunne gjøre for å få en bedre dag, stusset han litt. «Hva jeg kan gjøre?» utbrøt han. Aleksander mente at det ikke var noe han kunne gjøre, og at han bare måtte akseptere at det var sånn dagen var.

Kanskje er dette problemet? Vi ungdommer har bare lært oss å akseptere at ting ikke alltid går som vi vil, og noen ganger er det en bra ting. Hvis det fører til at vi klager, er det ikke så bra. Samtalen med Aleksander fikk meg til å lure. Er det bare ungdommer som er lite løsningsorienterte? Jeg spurte lærer Ole hva som var dårlig med dagen hans.

«Det var altfor mye is på ruta på bilen min. Jeg brukte ca. 15 min på å skrape is på ruta, og da var det fortsatt is på innsiden av ruta», svarte han. Da jeg spurte hva han kunne gjøre for å gjøre dagen bedre sa han at han kunne satt bilen i garasjen, men der sto bilen til kona. «Jeg kunne eventuelt tatt konas bil til jobb, men det blir jo bare å utsette det vonde. Jeg kunne ha satt i gang bilen da jeg var ute og gikk tur med hunden, men jeg må jo tenke på miljøet også.» fortsatte han.

Jeg har funnet ut, og vil tipse dere om, at de «hverdagsproblemene» vi har ikke er så store problemer allikevel. Når du setter «problemene » litt i perspektiv, ser du at du egentlig har det veldig bra. Jeg vil også tipse om at vi ungdommer bør lære oss å bli mer løsningsorienterte. Forskjellen på Ole sitt svar og Aleksander sitt svar viser at voksne er flinkere til å finne løsninger på problemene. Vi får ikke en bedre hverdag av å klage og syte, vi må faktisk gjøre noe med det.