FRA HENRETTELSE TIL MERKEDAG

14. februar, Valentinsdag

I dag feirer vi Valentinsdag, også kalt «alle hjerters dag». Akkurat som bryllupsdager, mors- og farsdag, markerer også Valentinsdagen kjærlighet for mennesker. Denne dagen feires hvert år 14. februar, der man tar seg tid til å vise sin kjærlighet for dem man er glad i. Men hvordan ble Valentinsdagen egentlig til?

Tekst: Frida Kjeller, 10.trinn

Det finnes mange historier om hvordan Valentinsdagen oppstod, men det er særlig én historie som er mest kjent. Det menes at dagen er oppkalt etter St. Valentine. Han var en prest under det romerske rike i det 3. århundre.

Illustrasjon av St. Valentine som vier et ungt par.

I følge historien bestemte den krigsgale keiser Claudius II av Italia, at ingen unge menn kunne få lov til å gifte seg, for det ville gjøre dem til dårlige soldater. Presten Valentine valgte å ikke adlyde Claudius II, og viet alikevel unge elskende. Valentine ble dømt til døden for sin ulydighet.

Innen henrettelse skulle han sitte i fengsel. I fengslet ble han gode venner med fangevokterens blinde datter. Han ba ofte lange bønner om at piken skulle få sitt syn tilbake. På mirakuløst vis skjedde dette. Valentine forelsket seg i jenta og rett før henrettelsen skrev han et kjærlig avskjedsbrev til henne, der han underskrev brevet med »din Valentine«.

Det hevdes at Valentines eksistens skal ha blitt bekreftet av arkeologer, og at han døde 14. februar år 270.

St. Valentine døde som en kjærlighetshelgen, for han ville holde fast i kjærlighet og samhold. Vi feirer Valentinsdag for å minne oss selv på å sette pris på dem som er glad i oss.

Ikke engst deg hvis du ikke har en kjæreste du kan dele Valentinsdag med, for det handler i bunn og grunn om å ta vare på dem som er rundt oss. Enten det er en god venn eller venninne, kollega, kjæreste, eller familien, så gi dem litt ekstra omsorg denne dagen.

Presang på Valentinsdag.

Dette kan du gjøre, ved å sende Valentinskort, gi dem sjokolade, blomster, en liten presang, opplevelser, eller noe som holder lenge, nemlig mange kjærlige ord.

Det er også viktig å ta vare på seg selv. Om det ikke er andre å dele dagen med, skal du ikke bekymre deg. I dag kan du skjemme deg selv bort, se en god film, spis is om du vil, og rett og slett sette pris på deg selv.

 

Håper du får en merkverdig Valentinsdag!

 

Informasjon hentet fra:
(Bordet og boligen, Valentine. Jette Bogø & Helge Stig)
(Familiegleder, Valentinsdag. Pernille Albergs & Inge Skovdal)
(NRK, Valentinsdag)
(Valentinebogen. Mette Nørby)