«OMVENDT KNASK ELLER KNEP»

I går var det Halloween! En dag for utkledning, skumle filmer, grøss og søtsaker.
To av våre supre lærere her på Skrim, bestemte seg for å markere denne dagen ved å gi alle elevene en liten overraskelse…

Tekst og foto: Frida Kjeller og Thea Næss, 10.trinn

Anne Line og Aina, kunst og håndverk lærerne, hadde utkledd seg som djevler og utdelte godteri til oss heldige ungdomsskoleelever. De banket på klasserommene, ventet på svar for deretter å rope «Happy Halloween!», når dørene ble åpnet. Det ble utdelt et deilig utvalg av snop. Dette kan man passende kalle «omvendt knask eller knep».

Vi spurte Aina om hva slags respons de fikk av elevene, og hun syntes det virket som om det var en hyggelig overraskelse tidlig en tirsdags morgen.
«Jeg trengte virkelig dette i timen», var en kommentar som ble gjentatt av flere elever.

Sånn som vi feirer Halloween i dag, med knask eller knep og Halloween-gresskar , er en forholdsvis ny tradisjon.

For 2.000 år siden var Halloween opprinnelig en keltisk festival, som markerte slutten på sommeren og høsten, og begynnelsen av den mørke og kalde vinteren. En årstid som ofte ble forbundet med menneskelig død. Denne festivalen ble kalt Samhain og var den siste dagen i året. Det vil si at 1. November var starten på et nytt år, ifølge den gamle keltiske kalenderen.

Kelter trodde at om natten på den siste dagen i året, 31. Oktober, ville grensen mellom verdens levende og døde bli åpnet og at de da ville bli hjemsøkt av spøkelser. Som beskyttelse ble det tent store bål og kelterne hadde på seg kostymer av dyreskinn.

Vi er nok heldige at det i dag handler om å skremme andre folk og spise mye godteri.

Happy Halloween!