DAG 7: SACHSENHAUSEN, RAVENSBRÜCK OG POLFERRIES TIL SVERIGE

I dag har vært en følsesmessig hard dag med konsentrasjonsleire. Men vi har også fått gleden av enda en natt om bord på en båt.

Foto og tekst: Frida H. Kjeller

I dag startet de fleste av oss dagen klokken seks. Etter frokost forlot vi Berlin og dro til Sachsenhausen. I Sachsenhausen lærte vi mye av vår fantastiske turguide og reiseleder Marit. Hun hadde mange spennende og rørende krigshistorier å fortelle om både hennes far og ting hun selv har opplevet. Sondre Jakobshaug leste et fint dikt og Marius Bergum la en blomsterbukett ved siden av et minnesmerke. Deretter hadde vi ett minutts stillhet.

Etter Sachsenhausen kjørte vi en kort busstur bort til Ravensbrück. I Ravensbrück kvinneleir fikk vi igjen høre fæle historier fra den grusomme andre verdenskrig. Ravensbrück, en leir der kvinner måtte slite og utføre umenneskelig arbeid.

Ved leiren så vi sjøen der asken fra de døde fangene ble dumpet. Like ved sjøen var det enda ett minnesmerke. Også der la vi en blomsterbukett og sto i stillhet, for å ta inn alt vi har opplevet.

Da kom det en lengre busstur til ferja, der vi seilte fra Swinoujscie til Ystad i Sverige. Klokka halv elleve fikk vi middag om bord på båten, og så var det rett til lugaren og sove.