DAG 3: AUSCHWITZ 1 OG BIRKENAU

I dag var vi i konsentrasjonsleirene Auschwitz I og Auschwitz II- Birkenau.

Tekst og foto: Thea Næss og Sondre Jakobshaug

Vi spiste frokost kokka 06:00, så de fleste stod opp rundt 05:30. Mange var trøtte og slitne.

Auschwitz 1

Etter frokost kjørte vi til Auschwitz. Mange var spente, men vi hadde lært mye på skolen og var forberedt på hva som ville møte oss. Været var grått og det duskregnet litt innimellom. De som ikke hadde med seg regntøyet sitt på bussen fikk låne regnfrakker av plast som de voksne hadde med. Vi skulle ikke la litt dårlig vær stoppe oss!

Vi ble delt i 3 grupper med hver vår guide. Omvisningen begynte i Auschwitz I. Der fikk vi se noen av eiendelene til jødene som hadde vært der, i tillegg til hår som hadde blitt klippet av dem. Vi fikk også se bilder av noen av fangene der det sto hvor lenge de hadde overlevd i leieren.

Eiendeler

Vi fikk deretter se et gasskammer og veggen der fangene ble skutt en og en, hvis de hadde gjort noe galt. Alt vi fikk se og høre her gjorde et sterkt inntrykk.

Så kjørte vi til et hotell der vi fikk lunsj. Det var brødskiver med diverse pålegg.

Vogn jødene ble fraktet i – Birkenau

Da vi kom fram til Birkenau ble vi møtt av det berømte bygget der de to togskinnene som jødene ble fraktet på møtes. Her møtte vi guiden vår fra Auschwitz l. Vi fikk se brakkene fangene sov i, latrinen, en vognene jødene ble fraktet i og perrongen der det ble bestemt om de skulle arbeide elle bli gasset ihjel. Vi fikk også se bilder fangene hadde med seg der det sto historier om noen av familiene som hadde kommet til leieren.

Latriner – Birkenau

 

Vi avsluttet det hele med en liten minnestund der Elene Dahlskås Elsetrønning leste et dikt og Silje Grini la ned en blomsterbukett. Det var veldig sterkt å være med på.

Etter å ha vært i konsentrasjonsleirene dro vi til det samme hotellet som vi spiste lunsj på. Der hørte vi på Marius Langberg som var et tidsvitne fra krigen. Han var veldig flink når han fortalte om sine opplevelser fra krigen, og han snakket også litt om Kongsberg. Det viste seg at han var veldig opptatt Ruud-brødrene.

Så spiste vi middag. Forretten var en slags blomkålsuppe med pasta i og hovedretten var svinestek og poteter. De fleste var veldig sultne og maten falt i smak.

Deretter kjørte vi til det hotellet vi skulle sove på og fikk vite hvem vi skulle sove på rom med. Vi hadde ganske god tid til å snakke sammen og besøke hverandre på rommene før vi la oss.

Dette var en dag full av ny lærdom og sterke inntrykk.